Allt du behöver veta om nakenbad

Här får du bl.a. svar på frågor som: Vad är det för skillnad på ett officiellt nakenbad och ett spontant nakenbad? Vad är fribad? och Vilka är de bästa nakenbaden i Sverige?

"Naken-bad"

"Nakenbadare"

"Bada naken"

"Nakenbada"

"Nakna bad"

"Bada nakna"

"Badar naken"

"Badar nakna"

NÅGRA OLIKA BEGREPP

bild7

Nakenbad

Nakenbad som begrepp: “Att bada utan badkläder eller annan beklädnad”. Som ordet antyder – man badar naken. Själva ordet “nakenbad” används främst för (nakna) bad utomhus och för badplatser där det är “tillåtet” att bada naken. Ordet används även på (vissa) badanläggningar som simhallar och badhus där nakenbad förekommer. När det däremot kommer till bastubad eller bad i badkar så använder man sällan eller aldrig ordet “nakenbad” då det är underförstått att det sker naket.

Nakenbad

Naturistbad

Naturistbad är ett annat namn för nakenbad. Ofta används ordet “naturistbad” för nakenbad där en naturistförening har ansvaret för drift, underhåll och uppsikt. Naturistbad har ofta “regler” uppsatta på badplatsen, regler som bör följas för att alla besökare ska trivas. Medlemmar från föreningen finns vanligtvis på plats och finns till hands om någon uppträder olämpligt eller störande.

En lista med några vanliga ordningsregler finns längre ner på sidan

bild3

Fribad

Fribad är också ett annat namn för nakenbad. Ordet “fribad” lanserades under 70-talet för en badplats där det var fritt att bada med eller utan badkläder. Ordet slog inte igenom i Sverige, men i Norge användes beteckningen desto mer. Det finns inget förbud mot att bada naken på en vanlig badplats i Sverige och det finns heller inget tvång att bada naken på ett skyltat nakenbad.

bild2

Officiella nakenbad

“Officiella nakenbad” är nakenbad/naturistbad som ofta är avdelade och skyltade av exempelvis en kommun eller markägare. Det finns en massa badplatser i Sverige som är klassade som nakenbad. Vissa nakenbad ägs och sköts av en Naturistförening. Det kan även vara så att en Naturistförening endast har hand om ordningen och trivseln på nakenbadet.

bild6

Spontana nakenbad

“Spontana nakenbad” (även kallade inofficiella nakenbad) är badplatser som saknar statusen “officiell” men ändå används av människor som föredrar att bada nakna. En plats som kommit till spontant och som upprätthålls genom rykte och tradition. Ett spontant nakenbad ligger ofta lite avskilt, en bra bit bortanför den ordinarie stranden/badplatsen där “textilarna” håller till.

Cyklande naturister

Naturism

Naturism är en filosofi, livsstil eller hållning, förr ofta organiserat i föreningar. Typiskt för “naturism” är inslag av ”social nakenhet”, att ett antal män och kvinnor är nakna gemensamt, vanligen vid bad och strandliv, men det kan också vara vid friluftsliv, vandring, gymnastik, yoga, cykelevenemang eller annat. Naturismen har även till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen.

NAKENBAD - TOPP 10 LISTA

5/5

SVERIGES TIO BÄSTA NAKENBAD

1. Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn
2. Pite Havsbad, Piteå
3. Ribersborg, Malmö
4. Heden, Östra stranden, Halmstad
5. Breviksbadet, Åkersberga
6. Rullsand, Gävle
7. Lulviksbadet, Luleå
8. Amundön, Göteborg
9. Almö, Blekinge skärgård
10. Goda Hopp & Skarpe Nord, Varberg

* Bedömt på tillgänglighet, popularitet, miljö och atmosfär

Källa: Momondo.se

VANLIGA ORDNINGSREGLER

VETT OCH ETIKETT FÖR NAKENBADARE

Här är några saker du bör känna till när du besöker nakenbad/naturistbad

  • Var naken. Annars kan det uppfattas som att du bara är där för att kika.
  • Visa hänsyn till andra nakenbadare på platsen. Respektera personers integritet, det är oartigt att glo.
  • Använd hörlurar om du ska lyssna på musik/radio. Gå en bit bort från andra när du ska prata i mobilen.
  • Ha alltid med en handduk att sitta på när du är naken och använd den när du ska sitta på bänkar, stolar eller andra sittplatser.
  • På offentliga nakenbad ska du alltid fråga innan du tar bilder. Smygfotografering med mobilen är förbjudet och blir polisanmält.
  • Sexuella aktiviteter är inte acceptabelt på nakenbad på samma sätt som det inte är tillåtet på andra offentliga platser.
  • Ta hand om ditt eget skräp. Ta med dig en påse att sätta skräpet i.

Källa: Sveriges Naturistförbund

Här på Nakenbad.nu finns även ett

MÖTESPLATS

Chatta med andra nakenbadare, lägg upp bilder, betygsätt och skriv inlägg om dina favorit-nakenbad.

GEMENSKAP

Gå med i en grupp. Få tips och tipsa andra om nakenbad och ställen som du brukar besöka.

INFO & BILDER

Läs vad andra tycker om olika nakenbad runtom i landet. Se bilder som medlemmar lagt upp.

FÖLJ OSS PÅ

© 2024 Nakenbad.nu